Česká křesťanská akademie Jihlava

Místní skupina

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Domů Akce Rok 2010 Přednáška C. V. Pospíšila - 13.10.2010

Přednáška C. V. Pospíšila - 13.10.2010

Email Tisk PDF

Vysokoškolský profesor a františkán Ctirad V. Pospíšil přilákal početný zástup lidí, převážně z řad zkušenější věkové skupiny. Naoko rozpačité zahájení rozvinul důmyslně volenými slovy a vybranými myšlenkovými postupy v perfektně připravenou přednášku.

Profesor teologické fakulty v Olomouci shrnul v hlavních bodech význam a místo mariologie v rámci teologie a posluchačům přiblížil význam Panny Marie v dějinách spásy. I přes své vzdělání a časté citace odborných publikací a článků z katechizmu volil spíše jednoduché slovní formulace, neváhal ani sáhnout k lidovým přirovnáním, aby mu porozumělo co možná nejširší část publika. S posluchači se snažil udržovat neustálý kontakt a tím si zajišťoval permanentní pozornost. C.V.Pospíšil se označil za ctitele Panny Marie a důrazně odsoudil všechny projevy mariánského fanatismu a nezdravého kultu. Posluchači odcházeli domů s rozšířenými obzory a otázkami k zamyšlení.

 


 

Prof. Ctirad V. Pospíšil Th.D. OFM se narodil v roce 1958 v Trnavě. V roce 1977 vstoupil do České provincie svatého Václava Řádu menších bratří. V rozmezí let 1990-1995 studoval dogmatickou teologii se zvláštním zaměřením na christologii a ekleziologii na papežské univerzitě Antonianum v Římě. Od roku 1996 vyučuje dogmatickou teologii na CMTF UP v Olomouci, od 2002 také na KTF UK v Praze. V roce 2008 byl prof. Pospíšil jmenován ČBK odborným poradcem Tiskového střediska ČBK pro oblast dogmatické teologie, spirituality a filosofie náboženství.

 

Co děláme?

Dokument o naší činnosti:

Co se urodilo 2001-2010

Chcete nás podpořit?

Podílejte se přímo na fungování naší skupiny tak, že se stanete jejími členy. Pokud chcete projevit pomoc finančně, staňte se pasivními platícími členy ČKA.

Zasílání informací

Chcete být včas informování o našich chystaných akcích?

Pošlete nám svůj email.

Plenární sněm

Naše skupina zpracovala začátkem roku 2008 stručný výtah závěrečného dokumentu

Plenárního sněmu katolické církve