Česká křesťanská akademie Jihlava

Místní skupina

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Domů Akce Rok 2021 MFDF - Panelová beseda o přírodě a náboženství - 26.10.2021

MFDF - Panelová beseda o přírodě a náboženství - 26.10.2021

Email Tisk PDF

V letošním roce proběhla za naší podpory v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů jedna beseda, a to jak již obvykle v rámci diskusního prostoru Inspirační fórum.

Byla to panelová beseda o přírodě a náboženství nazvaná poněkud divoce Oslava divokosti. Akce proběhla 26.10.2021.

 

Inspirační fórum opět probíhalo v moderním prostoru zkušebny Horáckého divadla v Jihlavě. Moderátor Petr Vizina jako hosty pozval farářku Sandru Silnou a biologa Jiřího Sádla. Diskuse se točila kolem otázek přírody a také víry a náboženství. V závěru byl čas na několik dotazů z publika.

Jelikož akce byla naplánována na první den festivalu a probíhala v konkurenci se zahajovacím večerem MFDF, netěšila se příliš velké návštěvě (cca 20 účastníků).

Sandra Silná

Česká farářka Církve československé husitské působící v Brně. Vystudovala husitskou teologii a psychosociální studia na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy a humanitní environmentalistiku na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Pracovala jako knihovnice, servírka a několik let podnikala jako provozovatelka čajovny. Vysvěcena byla v roce 2006. V letech 2008–2016 působila jako generální sekretářka Ekumenické rady církví v České republice. Vaří vlastní pivo s názvem Božínku! a chová včely.

Jiří Sádlo

Biolog věnující se fytocenologii. V Botanickém ústavu AV ČR se zabývá rostlinnou sociologií, ekologií invazí a holocenním vývojem krajiny. Je autorem eseje Krajina jako interpretovaný text (1994), textu Prázdná země (2007) a spoluautorem knih Biologie krajiny (1999), Krajina a revoluce (2005) a Mlsné čenichání jihovýchodním směrem (2014). Nepravidelně publikuje v časopisech Vesmír a Analogon.

Petr Vizina

Na KTF UK vystudoval teologii a aplikovanou etiku. V současnosti se zabývá etikou médií. Píše a natáčí rozhovory pro Aktuálně.cz a Český rozhlas. Byl členem redakcí Lidových a Hospodářských novin, sedm let vedl redakci kultury zpravodajství ČT. Je nositelem Ceny Josefa Dobrovského, mimo jiné vydal knihu rozhovorů s českými výtvarníky Stará garda (2016), Se žlutou hvězdou v prázdném kupé: Vzpomínky Lydie Tischlerové (2021) nebo Znamení neznámého - Rozhovory o spiritualitě (2021). Působil jako bubeník v několika kapelách.

Fotografie z přednášky

 

 

 

 

Co děláme?

Dokument o naší činnosti:

Co se urodilo 2001-2010

Chcete nás podpořit?

Podílejte se přímo na fungování naší skupiny tak, že se stanete jejími členy. Pokud chcete projevit pomoc finančně, staňte se pasivními platícími členy ČKA.

Zasílání informací

Chcete být včas informování o našich chystaných akcích?

Pošlete nám svůj email.

Plenární sněm

Naše skupina zpracovala začátkem roku 2008 stručný výtah závěrečného dokumentu

Plenárního sněmu katolické církve