Česká křesťanská akademie Jihlava

Místní skupina

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Domů Akce Rok 2013 Beseda s M. Doležalem - 20.9.2013

Beseda s M. Doležalem - 20.9.2013

Email Tisk PDF

V zaplněném gotickém sálu jihlavské radnice se v pátek konalo setkání se spisovatelem, básníkem a redaktorem Milošem Doležalem. Spolu s manželkou, herečkou Janou Frankovou, představil život a mučednickou smrt P. Josefa Toufara.


Večer věnovaný Josefu Toufarovi byl rozdělen na tři části. V té první Miloš Doležal spolu s Manželkou představili život a mučednickou smrt P. Josefa Toufara. Po krátké biografii arnoleckého rodáka za vydatné pomoci úryvků ze své knihy „Jako bychom dnes zemřít měli“ představili detailní životní příběh neobyčejného kněze, jehož život byl násilně a až nezvykle krutě ukončen během vyšetřování v únoru 1950. Poutavé, ale místy děsivé vyprávění doplňoval hudební doprovod a bohatá obrazová dokumentace.


Následovala projekce krátkého propagandistického filmu „Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení“. Snímek, který v počtu kopií nebyl v naší zemi dodnes překonán, měl jediný účel, zdiskreditovat katolickou církev a zvláště její vrcholné představitele. Naštěstí byl brzo pro své nekvalitní rádoby dokumentární zpracování stažen z vysílání.


V poslední části byl prostor pro dotazy. Po skončení besedy bylo možné zakoupit si nejúspěšnější knihu roku 2012, řada diváků zároveň využila možnost nechat si ji podepsat.


Všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu akce patří upřímné „Pán Bůh zaplať“.


 

Miloš Doležal (*1970 v Háji u Ledče nad Sázavou) je český spisovatel, básník a rozhlasový redaktor. Vystudoval obor nakladatelství na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Je bývalým redaktor Perspektiv (1991–1993), s nimiž často spolupracuje, a redaktorem Českého rozhlasu Praha. Je autorem a spoluautorem řady rozhlasových pořadů a dokumentů zabývajících se druhou světovou válkou a komunistickým terorem v Československu. Připravil k vydání memoáry Antonína Bradny Zaradoval jsem se. Biografie Jako bychom dnes zemřít měli, pojednávající o životě a smrti faráře Josefa Toufara, získala v anketě Lidových novin v roce 2012 ocenění Kniha roku.

 

Fotografie:

 

Co děláme?

Dokument o naší činnosti:

Co se urodilo 2001-2010

Chcete nás podpořit?

Podílejte se přímo na fungování naší skupiny tak, že se stanete jejími členy. Pokud chcete projevit pomoc finančně, staňte se pasivními platícími členy ČKA.

Zasílání informací

Chcete být včas informování o našich chystaných akcích?

Pošlete nám svůj email.

Plenární sněm

Naše skupina zpracovala začátkem roku 2008 stručný výtah závěrečného dokumentu

Plenárního sněmu katolické církve