Česká křesťanská akademie Jihlava

Místní skupina

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Domů Akce Rok 2001 Judaismus 21.11.2001

Judaismus 21.11.2001

Email Tisk PDF

Arnošt Neufeld

Arnošt Neufeld, kantor Židovské obce v Brně přednášku započal pozdravem „šalom“ a komentářem k němu, dále vyložil svoji osobní historii, krátce rozvedl první verš z Desatera: (slyš Izraeli, Hospodin je jediný …), který také velmi působivě zazpíval.

Vysvětlil židovské chápání některých příkazů a zákazů z tóry, … a dosti času věnoval současné situaci Židů v našich zemích, v Evropě i v Izraeli. Na závěr předvedl řadu ukázek židovských liturgických předmětů (mimo jiné se ukázalo, že použití devítiramenného svícnu na plakátu bylo zcela na místě, neboť to je slavnostní „chanukový“ svícen, zatímco tradovaný sedmiramenný je vlastně obyčejným osvětlovacím tělesem ve svatyni). Toto vyprávění trvalo asi 1,5 hodiny – následovaly hojné dotazy, které vyvolaly odpovědi takové délky, že bylo nutno přednášení ukončit, neboť končila doba, na kterou byl propůjčen sál. Pan Arnošt Neufeld však odpovídal na dotazy ještě při uklízení věcí, které přivezl, do kufru, při cestě ze sálu a z restaurace a možná ještě dál.

Zdá se, že většinu posluchačů Arnošt Neufeld uchvátil. Jeho řečnickému projevu by se dalo leccos vytknout, do historických a dalších souvislostí se občas poněkud zapletl – ale jeho projevu to na přesvědčivosti neubralo, možná naopak.

 

Co děláme?

Dokument o naší činnosti:

Co se urodilo 2001-2010

Chcete nás podpořit?

Podílejte se přímo na fungování naší skupiny tak, že se stanete jejími členy. Pokud chcete projevit pomoc finančně, staňte se pasivními platícími členy ČKA.

Zasílání informací

Chcete být včas informování o našich chystaných akcích?

Pošlete nám svůj email.

Plenární sněm

Naše skupina zpracovala začátkem roku 2008 stručný výtah závěrečného dokumentu

Plenárního sněmu katolické církve